Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 20.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng med myke flak til disse har stabilisert seg. Løssnøskred er lett å løse ut i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Det ventes at vind fra SØ vil flytte på noe av den løse snøen og føre til små flak av utstabil fokksnø i leheng. Fokksnøflakene kan ligge på et svakt lag av løs nysnø, og vekten av en skiløper kan være nok til å løse ut skred. Problemet ventes å være begrenset til vindutsatte områder i fjellet. Det vil være lett å løse ut små tørre løssnøskred i bratt terreng, vær forsiktig i nærheten av terrengfeller.
Snøskredfaren vurderes til 2-moderat. Vær oppmerksom på at skredfaren vil øke dersom det blir kraftigere vind enn ventet, det er svært mye løs snø tilgjengelig for vindtransport i terrenget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 19. januar 2018

De fleste steder er det mye løs snø eller myk vindpåvirket snø i overflaten, også i fjellet. Mandag blåste det sterk kuling og periodevis liten storm fra SØ samtidig som det snødde. Under tirsdagens snøfall løyet vinden. Mest nedbør har kommet lengst nord i regionen mot Jostedalsbreen. Under nysnøen fra tirsdag finnes det harde flak av fokksnø, etter uværet mandag, over det gamle, stabile smelteomdanna snødekket.

Enkelte steder, som på rygger og der snødekket er tynt, er det observert velutviklede kantkorn i snødekket. Rundt tregrensa er det observert lag av begynnende kantkorn rundt skarelag. Disse regnes foreløpig ikke som noe problem, men må følges med på.

Onsdag ble det observert noen str 2 skred i fersk fokksnø i Sogndalsdalen. Disse har trolig gått under pålagring fra snøfall og snøfokk mandag eller tirsdag. Det ble også onsdag rapportert om str 1 skiløperutløste løssnøskred og flakskred i Sogndalsdalen.

Det ble torsdag observert mye tørr og løs snø i overflaten høyt til fjells i Jostedalen og Sogndalsdalen. Det tyder på at snøen tirsdag i hovedsak kom uten nevneverdig vind. Men høyt til fjells og andre vindutsatte steder har vinden formet myke snødyner i Sogndalsdalen. Overflaterim som er dannet de siste dagene ligger på løst underlag og er for det meste iblandet noe nysnø. Det ventes ikke å bli et problem.

Fjellvær

Fredag 19. januar 2018

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 20. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS